احمد آقایی با بیان اینکه قانونگذار برای پدیده آتش زدن کاه و کلش پس از فصل برداشت برنج جرمانگاری انجام داده است اظهار داشت: آتش زدن بقایای برنج در شالیزارها جریمه نقدی دارد و در صورت سرایت آتش به جنگل برای آن مجازات حبس پیشبینی شده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان در تشریح بیشتر این موضوع عنوان کرد: افرادی که از توصیهها و تذکرات داده شده در مورد عدم آتش زدن کاه و کلش در شالیزارها تمرد کرده و عناد میورزند طبق اعلام نظر قانونگذار برای این عمل آنها جزای نقدی در نظر گرفته شده است.
آقایی با بیان اینکه طبق ماده 20 قانون هوای پاک مصوب سال 96 پدیده آتش زدن بقایای برداشت برنج در شالیزارها ممنوع اعلام شده است تصریح کرد: افرادی که به این کار دست میزنند برای آنان جزای نقدی درجه 6 در نظر گرفته شده که به موجب آن محکوم به پرداخت 2 تا 8 میلیون تومان جریمه میشوند.
ی با تأکید بر اینکه اگر آتشی که در مزارع برای از بین بردن کاه و کلش ایجاد شده به جنگلها سرایت کند قانونگذار برای آن جریمه حبس در نظر گرفته است ابراز داشت: طبق ماده 45 قانون حفظ منابع طبیعی و مرتع اگر این آتش به جنگل سرایت کند برای خاطیان حبس از 6 ماه تا 2 سال پیشبینی شده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان به مهمترین عواملی که در ایجاد پدیده آتش زدن کاه و کلش مؤثرند اشاره کرد و گفت: تغییر در ساختار و بافت روستاها، مهاجرت مردم به سمت شهرها و نبود امکانات لازم نظیر انبار از جمله عواملی هستند که به رشد این پدیده کمک کرده است.
آقایی عدم توجه به ارزش اقتصادی کاه و کلش از سوی کشاورزان را مورد توجه قرار داد و بیان داشت: در این زمینه لازم است دستگاههای متولی به ویژه جهاد کشاورزی ورود کرده و شالیکاران را نسبت به ارزش کاه و کلش آگاه سازند و در مرحله بعد نیز سازوکار خرید پسماندهای برنج را از کشاورزان گیلانی فراهم آورند.
وی استفاده از کاه و کلش برای تعمیر سقف منازل و یا برای تأمین خوراک دام در فصول سرد سال توسط گذشتگان و تغییر این کارکردها در زمان فعلی را متذکر شد و ابراز داشت: با وجود آنکه بافت روستاها، شکل خانهسازی و نحوه زندگی مردم تغییر پیدا کرده اما هنوز ارزش اقتصادی کاه و کلش از بین نرفته است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان خریداری کاه و کلش از کشاورزان توسط اتحادیه دامداران و با همکاری جهاد کشاورزی را لازم و ضروری دانست و عنوان کرد: اگر زمینه این کار در استان گیلان به خوبی فراهم شود روستائیان نیز انگیزه تازهای برای نگهداری از کاه و کلش پیدا میکنند.
آقایی به برخی تبلیغات منفی که در مورد اثرات مثبت سوزاندن کاه و کلش در مزارع بین شالیکاران گیلانی رواج دارد اشاره کرد و اظهار داشت: برخی از کشاورزان گمان میکنند این کار آنان باعث حاصلخیزی خاک مزارع میشود در حالیکه طبق اظهار نظر متولیان امر این عمل اثربخشی خاک مزرعه را کاهش میدهد.
وی بحثهای زیست محیطی و ایجاد مشکلات تنفسی برای شهروندان و تهدیدی جدی برای جنگلها را از دیگر مضرات شیوع پدیده آتش زدن کاه و کلش دانست و تصریح کرد: از سال 90 دستگاه قضا و دادستانها به این امر ورود و نسبت به برگزاری نشستهای چندجانبه با مشارکت دستگاه و نهادهای مختلف اقدام کردند.
آقایی همکاری بسیج، نیروی انتظامی، علوم پزشکی، محیط زیست، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی برای مقابله با پدیده سوزاندن کاه و کلش را مورد تأکید قرار داد و گفت: جلسهای چند روز قبل با حضور این دستگاههای ذیربط در استانداری گیلان برگزار و مصوبات جلسه جهت اجرا به تمام دادستانهای استان ابلاغ شد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان با بیان اینکه آمار سوزاندن کاه و کلش در سالهای گذشته بسیار بالا بوده است اظهار داشت: با فراهم شده زمینه همکاری چندجانبه بین دستگاه قضا و سایر دستگاههای متولی امر، وقوع این پدیده به نحو بسیار قابل توجهی در استان گیلان کاهش پیدا کرده است.
آقایی احساس مسئولیت بیشتر کشاورزان و پی بردن به ارزش اقتصادی کاه و کلش توسط آنان را مورد اشاره قرار داد و خاطرنشان کرد: سال گذشته حدوداً 30 پرونده در مورد سوزاندن کاه و کلش در استان گیلان تشکیل شد که امیدواریم با توجه به اقدامات انجام شده این آمار امسال به نحو بسیار چشمگیری کاهش پیدا کند.